DTV Blog: 24 Maart 2023

SEDUMDAKEN

Als je op zoek bent naar een slimme en milieuvriendelijke manier om je tuin te verfraaien, is een sedumdak een goede optie. Het is betaalbaar, vereist weinig onderhoud en biedt een aantal esthetische en ecologische voordelen.


Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een dakbedekking gemaakt van sedum, een groep van vetplanten die goed geschikt is voor het klimaat in Nederland. Deze vetplanten zijn een geschikte dakbegroeiing omdat ze geen dikke bodem nodig hebben en weinig onderhoud. Ze kunnen goed tegen wisselende weersomstandigheden.


Er zijn meer dan 250 soorten vetplanten, waarvan een deel geschikt is als dakbedekking. Welke planten geschikt zijn voor je dak is afhankelijk van een aantal factoren zoals de hoeveelheid zon en de bloeiperiode van de planten die je voorkeur hebben. 


Interesse in een sedumdak? Vraag een vrijblijvende offerte aan. 


De voordelen van een sedumdak.


Los van dat een sedumdak er mooi uitziet, brengt het verschillende voordelen met zich mee;

  • Het is een duurzame keuze omdat een sedumdak ervoor zorgt dat het dak een langere levensduur heeft. Sedum beschermt het dak tegen weer, wind en zonlicht.
  • Een sedumdak is energiebesparend. In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer werkt het verkoelend. 
  • Een sedumdak heeft een geluidsisolerende werking. 
  • Een sedumdak komt de biodiversiteit ten goede. 
  • Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig.

Is mijn dak geschikt voor een sedumdak?

Een sedumdak is voor veel daken geschikt. Het kan op platte, schuine en ronde daken. Het is geschikt als dakbedekking op het huis, schuur, kantoor of garage. Een voorwaarde is dat het dak het gewicht van deze dakbedekking kan dragen. Voor een dak dat steiler is dan 35 graden zijn er oplossingen die ervoor zorgen dat het sedum niet verschuift.


Laat je adviseren door een specialist. Neem contact met ons op voor advies.


Subsidie 

Een sedumdak is een milieuvriendelijke en duurzame keuze om verschillende bovengenoemde redenen. In veel gemeenten is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een sedumdak. Grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Den Haag verstrekken deze subsidies, die over het algemeen 50% subsidiëren. Ook geïnteresseerd in een sedumdak? Vraag bij ons een offerte op.